Je hebt ze zelfs met rits en kunt die gewoon voor een paar euro kopen bij bijvoorbeeld de HEMA of BOL.com .
Ze lijken meestal op gewone sokken. Geven ze steun en verlichting? Jawel, in enige, lichte mate. Fijn voor een wandelaar. Maar ze zijn volstrekt onvoldoende bij medische aandoeningen. Niet voor niets vergoeden de zorgverzekeraars die niet. Ze hebben geen wezenlijk therapeutisch effect.
Therapeutische kousen
TEK: Therapeutische Elastische Kousen, de naam zegt het al, zijn elastische kousen met een therapeutische werking. De mate van druk (de afgepaste hoeveelheid elastiek) wordt weergegeven in klassen. Hoe hoger de klasse, des te hoger de druk.
De zorgverzekeraars stellen hoge eisen aan de kwaliteit van de kous. De producenten moeten de kwaliteit van hun kousen laten onderzoeken en alleen na goedkeuring komen zij op de Lijst van Bernink . Kousen die niet op deze lijst staan worden niet vergoed. De "gewone" steunkousen staan niet op deze lijst. Hofstede Medical levert alleen goedgekeurde kousen.
Voor de behandeling van spataderen hanteren de huisartsen de concensus van de NHG-richtlijn . Daarbinnen bepaalt de arts aan de hand van de symptomen welke kous vooru het meest geschikt is. Die keuze gaat aan de hand van klassificaties van symptomen. Daarnaast is ook nog de vorm van het aangedane been belangrijk voor de breitechniek: Rond (aan één stuk - zonder naad) of Vlak (als een lap, langs een zijde aan elkaar gestikt - met naad).
Klassificaties Widmer
De Widmer classificatie, genoemd naar de fleboloog L.K. Widmer, is een indeling van flebologische problemen bij chronische veneuze insufficiëntie, op grond van zichtbare symptomen. Deze classificatie wordt gebruikt voor het kiezen van de juiste beenkous, een rondgebreide of een vlakgebreide kous, en de bijbehorende drukklasse.