Geschiedenis van Hofstede Medical


0e generatie

1800 Dirk Hofstede (1800 - 1879) gehuwd met Elisabeth Hartog (1803 - ???) is de opa van de grondleggers van Hofstede Optiek. Zijn zoon Franciscus Bartolomeus Hofstede (1837 - 1906) gehuwd met Catharina Flapper (1859 - 1914) kreeg in 1897 zoon Antonius Bonifacius.

1902 Begin vorige eeuw waren het huidige pand, gebouwd in 1606, van Hofstede Medical (nr.53), maar ook dat pand er naast (nr.55 - thans Omoda schoenen), nog luxe woonhuizen voor de elite. U ziet dat de bovenzijde van de gevels nog volledig bewaard zijn gebleven, maar dat er op begane grond niveau door de jaren heen veel veranderd is.
Ook de straattoegangen tot de gewelvde kelders zijn verdwenen.

1903 Anton's oudere halfbroer starte in 1903 HDM Hofstede Optiek te Leeuwarden. Deze tak gaat verder in o.a. Den Haag , Alkmaar , Bergen en Sneek. Dat begin was overigens niet eenvoudig. Twee broers die op een steenworp afstand van elkaar een zelfde soort bedrijf startten en daarmee voor concurrentie zorgde, dat was vragen om strijd. Inmiddels 100 jaar verder is die animositeit er helemaal niet meer en respecteren we elkaar als goede collega's en als leden van de familie Hofstede.


1e generatie

1921 De grondlegger van het huidige bedrijf was:
Antonius Bonifacius Hofstede de Ie (1897 - 1974)

Op 19-08-1921 traden Antonius Hofstede (geboren 1897) en Catharina de Boer (geboren 1897) in het huwelijk. Een week later, op 25-08-1921, vond de opening plaats van Anton Hofstede, Geneeskundig Instrumentmaker, Opticiën tegen over de Kelders 200 te Leeuwarden .

bron: Archief Leeuwarder Courant 24-08-1921

De zonen Frans, André, Koos en Anton zijn hier begonnen met het bedrijf. Later opent André de eerste dependance in Zwolle en Anton in 's-Hertogenbosch.


2e generatie

1954 In 1954 werd het pand aan de Hinthamerstraat 53 in 's-Hertogenbosch ongezien vanuit Leeuwarden ongezien aangekocht, omdat het lag tegenover de nieuwstraat waar het Groot Ziekengasthuis was gevestigd.

Tussen 49 en 47 zat een steeg die, via Den Engelschen Pispot, doorliep naar de Kerkstraat aan de achterzijde. In ons pand zat destijds een zaak die naaigaren en dergelijke verkocht.

Uit deze tijd dateert ook de nevenstaande bril van D.F.J. Hofstede aan het Grootzand in Sneek die thans in het Fries Scheepvaart Museum is te bekijken.

De hele juridische transactie, er moest een rechtzaak aan te pas komen omdat het pand tegelijkertijd dubbel was verkocht, en de ingrijpende verbouwing duurde, drie jaar, tot 4 oktober 1957. Toen werd het filiaal Anton Hofstede Brillen in Den Bosch geopend.

1957 Anton Hofstede (II) - Antonius Bonifacius Hofstede (1933 - . . .), de jongste zoon van (I) zou daar het filliaal gaan runnen, dat toen nog eigendom was van de Firma Anton Hofstede (VOF), bestaande uit opa en zijn vier zoons. In de tussentijd was ook het pand nr. 55 verbouwd en was daar vrijwel tegelijk met ons Koesen sport gestart. Een van de zonen van Koesen is thans fysiotherapeut in de Verwerstraat.

Op 4 Oktober 1957 opende Anton Hofstede Brillen te 's-Hertogenbosch.

Maar voor dat het zo ver was moest er nog heel wat geregeld worden. En niet alleen aan het pand. Anton de IIe moest eerst zijn diploma's halen. In Juli 1952 eerst het diploma van de Stichting Middenstandsexamen Algemene Handelskennis met vakken als boekhouden, bedrijfsleer, handels-, rechts- en wetskennis.

Daarna volgde de optiek opleiding van de Stichting Nederlandse Vakopleiding voor opticiens. Op 20 november 1954 was hij de 30e examenkandidaat die slaagde. Dat was het theoretische gedeelte. Daarna volgde nog een praktijkopleidng bij diezelfde stichting, waarvan u hier links naast het dipoloma van 12 januari 1957 ziet.

Het waren andere tijden. Den Bosch in Brabant lag minstens vier uur reizen af van Leeuwarden in Friesland. En natuurlijk moest er ook eerst getrouwd worden. Je kon in die tijd niet zomaar gaan samenwonen. Dus op 09-09-1957 trouwde Anton met Hannie. Toen alle obstakels waren genomen kon een maand later het filiaal in Den Bosch worden geopend.


Die dag was bewust gekozen. Het is de eerste vrijdag van de maand, een dag des Heeren. Zoals de Islamieten hun vrijdag al-Jumu’ah hebben, de Joden hun zaterdag Sjabbat, en de Christenen hun zondag. Vroeger was voor de Christen de vrijdag een dag der bezinning, de vastendag (of visdag, in ieder geval geen vlees). Ook kwam Heeroom, een priester-broer van opa speciaal vanuit Leeuwarden over naar 's-Hertogenbosch om het hele pand te zegenen. Met die gezegende start was er alles aan gedaan om het gesternte voor het bedrijf gunstig te laten staan. En tot op de dag van vandaag blijkt dat gewerkt te hebben.



1966 Nog geen tien jaar later, in 1966, werd de volgende stap genomen: contactlenzen. Dat was iets bijzonders in Nederland. Voor een opleiding daartoe moest je naar het buitenland. Anton Hofstede IIe heeft stage gelopen in Parijs bij de belangrijkste producent en behaalde in 1966 zijn certificaat om zich één van de eerste contactlensspecialisten van Nederland te mogen. De klanten kwamen overal vandaan, ook artiesten, die bij ons lenzen aanschaften.

Nou was dat iets anders dan die zachte wegwerp-lenzen van tegenwoordig. Het waren stukjes glas. minuscuul geslepen met de juiste bolling om precies op het oog te passen. Pas later kwamen de kunststof lenzen van PMMA , poly-methyl-meth-acrylate. En nog later de zachte lens met een hoog vochtgehalte.

Overigens behoren lenzen nog steeds goed op maat te worden besteld. Dat is toch iets meer dan alleen de juiste sterkte. De bolling en diameter zijn ook van wezenlijke belang voor een goede oog bescherming. Professioneel advies blijft onontbeerlijk.

Naast de eigen bedrijfsvoering is er ook nog een fors stuk overheidsadministratie. En dan bedoelen we niet alleen de verschillende BTW tarieven, de verplichte deelname aan sociale verzekeringen de (anno 2020) coronabeperkingen, maar ook bijv. de Kamer van Koophandel. Hieronder enkele registraties van respectievelijk 1966, 1972 en 1986.



1970 De oude pasbril werd vervangen door een moderne phoropter van Rodenstock en een spleetlamp en keratometer werden aangeschaft.

Er moest een aparte contactlensafdeling komen. Dus er werd een aanvraag gedaan voor de tweede verbouwing van de winkelruimte. De winkel werd dieper naar achteren uitgebreid, ten koste van het woongedeelte van onze familie. En dat kon weer omdat we kort daarvoor waren verhuisd naar de Bommelerwaard. Ook de technische werkplaats en slijpmachines werden naar achteren gebracht.


3e generatie

1973 Anton Hofstede (III) - Antonius Bonifacius Hofstede (1958 - . . .), de oudste zoon van (II) en kleinzoon van (I) werd het bedrijf ingeloods. Dat begon al toen Tonny nog maar een jaar of zes was. Hij zat bij opa op schoot en hem werd verstaan te geven dat hij oogarts moest worden om later alle klanten die brillen nodig hadden naar ons te kunnen doorsturen. En zo deed hij op 16-jarige leeftijd al vakantiewerk met refracties en lenscontroles. Hij hoefde niet meer eerst te trouwen.

1976 De uitbreiding naar achteren was niet voldoende. De toename aan klanten en produkten maakten meer werkruimte noodzakelijk. En dus werd de optometrie naar een verdieping hoger verplaatst.

Er werd nog meer moderne apparatuur aangeschaft voor goed oogonderzoek. Een auto-refractometer, wat later een oogdrukmeter, en nog enkele jaren later ook een perimeter en een fundus-camera. Onze specialisten kunnen uitgebreid oog onderzoek doen en huisartsen verwijzen dan ook graag naar ons. Geen wachttijden en hoge kwaliteit van diagnostiek.

1979 Dat de derde generatie geneeskunde ging studeren aan de Vrije Universiteit te Amsterdam was meer dan karma, kismet en lotsbestemming. Het was zwaar gemanipuleerd vanaf de geboorte. En ja, Ton werd arts met BIG-register nummer 79021586701 (in 2018 uitgeschreven als niet meer praktizend).

Het was de opkomst van de PC, de personal computer. Via zijn universiteit kon Ton een van de eerste IBM-XT's op de kop tikken. Met korting voor "slechts" fl 12.000,=. Die XT werd later vervangen door een AT 386 van fl 35.000,=. En die computers konden veel minder dan de gemiddelde telefoon van heden ten dage.

We schreven onze eigen programmatuur. De papieren kaartenbak met klantgegevens werd digitaal vervangen. Als database werd aanvankelijk dBase III gebruikt, later Clipper™. En omdat de zorgverzekeraars onze floppy-disks nog niet konden verwerken en alles handmatig overtypten ging Ton met Vektis van Zorgverzekeraars Nederland aan de slag om digitale uitwisseling mogelijk te maken. Vanuit het hele land kwamen de concurenten kijken naar onze voorsprong en de directeur van het Ministerie van VWS bedankte Ton persoonlijk voor zijn bijdrage.

1985 Met die medische kennis in huis was het niet meer dan logisch dat Anton Hofstede Brillen zou worden uitgebouwd tot Hofstede Medical met een uitbreiding van het assortiment met diverse medische hulpmiddelen. De derde verbouwing van de winkelruimte kon niet uitblijven. Er werd een interieur architect ingeschakeld met veel juwelierzaak ervaring. En het resultaat was verbluffend. Veel met spotjes verlichte vitrinekasten.



1996 En met al die ICT-kennis in huis was het niet meer dan logisch dat we pionier werden op het internet. We claimden onze url-naam en startten als een van de eerste zorgverleners met een eigen website. U kijkt nu naar de laatste versie.

2000 In die tijd startten we ook Zorgwinkel Nederland. De zorg voor incontinenten, urologische- en stoma patiënten werd bediend met persoonlijke service. Wat tegenwoordig afstandelijke postorder is werd destijds uitgevoerd door onze eigen persoonlijke koeriersdienst.

2005 Teneinde het bedrijf klaar te stomen voor de toekomst werd de rechtsvorm omgezet in een BV. We wilden het bedrijf kunnen uitbouwen met verschillende bedrijfstakken met ieder hun eigen doelgroep en admministratie.

2010 In 2010 begonnen we aan onze vierde verbouwing van de winkelruimte. De pui werd volledig veranderd. In overleg met de gemeente is geprobeerd de oorspronkelijke uitstraling terug te krijgen in het front gezicht.

En binnen zijn veel vitrinekasten en pastafels verdwenen. Mensen willen niet meer zitten aan een tafeltje en dan kijken welke monturen de opticien geschikt vind. De klant is veel mondiger geworden en kijkt liever zelf op de rekken wat mooi is en past bij de eigen smaak. De wanden zijn strakker geworden en het interieur minder vol.



4e generatie 2021
Inmiddels heeft de vierde generatie ook al haar intrede gedaan in het familiebedrijf, dat in het jubileumjaar 2021, honderd jaar bestaat. En met een website die óók al vijfentwintig jaar bestaat. Ook in de toekomst verwachten we u nog vele decennia te kunnen helpen. Bedankt voor al die jaren dat u klant bij ons bent geweest en we hopen onze relatie nog lang te mogen voortzetten.